top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElse-Marleen Schuurman

Op bouw- en infraprojecten meer verdienen én leuker samenwerken, met deze bewezen aanpak lukt het

Er is in bouw-, infra- en technieksector een ongekend grote krapte op de arbeidsmarkt, terwijl er tegelijkertijd heel veel werk moet worden verzet. De nieuwbouw en verduurzaming van huizen, onderhoud aan wegen, bruggen en viaducten, de verduurzaming en transformatie van kantoren. Deadlines worden strakker en minder mensen moeten meer werk doen. Planning en beheersing van kosten zijn heilig, waardoor er veel druk ontstaat bij alle ketenpartners. Hoe zorg je er onder zulke omstandigheden voor dat het werk voor je mensen leuk blijft en projecten met een mooi projectresultaat worden afgesloten? Er bestaat een aanpak waarmee dat lukt.


Miljarden. Dat is wat er op jaarlijkse basis door het putje van de bouw-, techniek- en infrasector wordt gespoeld. Faalkosten zijn één van de oorzaken van de lage marges in de sector. Vier op de tien bouwbedrijven schatten hun faalkosten in op vijf procent of hoger. Met een gemiddelde winstmarge van twee tot drie procent kun je wel nagaan dat er veel winst te behalen valt op het verminderen van deze kosten.


Hectiek leidt tot druk, druk leidt tot fouten

Maar de realiteit leert dat de meeste projecten hectisch verlopen. De Nederlandse bouw-, infra- en technieksector heeft het druk én staat onder druk.


Het gevolg ken je ongetwijfeld uit je eigen praktijk. Doordat iedereen zo onder druk staat, houden ketenpartners te weinig rekening met elkaar en ontstaan (menselijke) fouten die uiteindelijk leiden tot faalkosten. Of het nu een planning is die misloopt, twintig pallets bakstenen die te weinig zijn geleverd of onenigheid over een belangrijk detail bij de oplevering. Het begint vaak bij communicatie. Partijen communiceren onder tijdsdruk minder goed met elkaar en er worden regelmatig processtappen overgeslagen om het werk maar op tijd af te krijgen.


Hoge druk, minder goede werksfeer

Daar komt nog bij dat het werk hierdoor niet bepaald leuker wordt. Terwijl we de mensen in de branche juist zo hard nodig hebben. Werken in de bouw-, infra- en techniek is prachtig. Het is concreet, maatschappelijk relevant werk. Je helpt mee de woningnood op te lossen, steden en dorpen goed bereikbaar te houden, de energietransitie voor elkaar te krijgen, Nederland te verduurzamen. En toch heeft de branche lang niet overal een goed imago.


Cultuur speelt hier een belangrijke rol. Hoe kun je daar als bedrijf en als keten zelf verandering in realiseren? Hoe creëer je met elkaar een werkomgeving van daadwerkelijk partnerschap, waarin je als ketenpartners en als mensen echt mét elkaar mooie projecten realiseert waarin je continu verbetert en innoveert? Projecten dus ook, waar iedereen energie van krijgt.


Beter samenwerken = leuker samenwerken en meer verdienen

Wij weten hoe dit lukt. Het geheim: de samenwerking net zo professioneel organiseren als het vakwerk zelf.


In ons Impactprogramma koppelen we de harde kant van samenwerking - de processen - aan de zachte kant van samenwerking; hoe mensen gesprekken voeren met het elkaar. Zodat ketenpartners samen het verschil kunnen maken. Aan de hand van concrete metingen zie je als team wat goed gaat en wat beter kan, waardoor je sneller kan innoveren en verbeteren met elkaar.


Het Impactprogramma is ontworpen met mensen die dagelijks met hun voeten in klei staan. Mensen die het zat waren om constant het werk te doen met de brandblusser op de nek en steeds maar weer die brand te blussen.


En dat werkt.


€225.000 kostenbesparing binnen 4 maanden

Je gelooft het misschien niet meteen, maar op het eerste project waar werd gewerkt met ons Impactprogramma, realiseerden de ketenpartners binnen 4 maanden al €225.000 kostenbesparing met elkaar. €225.000 kostenbesparing! Binnen 4 maanden! En de innovaties en verbeteringen die zij met elkaar creëerden bléven daarna, gedurende de hele looptijd van het project, tijd- en kostenbesparingen opleveren.



Aandacht voor het wat én het hoe

Maak de samenwerking tussen ketenpartners dus tastbaar. Met niet alleen aandacht voor het nakomen van afspraken en het opstellen van een realistische planning, maar ook met aandacht voor hoe je met elkaar omgaat en elkaar kunt helpen. Sta dus stil bij 'hoe' je met elkaar werkt, in plaats van alleen met 'wat' je met elkaar doet.


Meer dan 18 projecten met ons Impactprogramma bewijzen inmiddels: beter met elkaar praten leidt tot een betere en leukere samenwerking en méér verdienen. Hoe we dat doen en wat het effect daarvan is voor de mensen op de bouwplaats, daarover lees je onder andere in dit artikel in Cobouw.


Meer weten over onze aanpak? Neem contact op met Maykel Karremans via info@hdimpact.nl.


31 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page