top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Sijpkens

“Als we beter gaan samenwerken en communiceren wordt het voor iedereen op de bouw leuker”

Bijgewerkt op: 20 jul.

“Kijk,” zegt Ewout, “je kan twee dingen doen. Je kan op projecten elke dag opnieuw met een brandblusser op je nek de bouw op gaan om weer alle brandjes te blussen. Of je neemt even de tijd om met elkaar een kop koffie te drinken, alles wat speelt door te nemen, samen een oplossing te bedenken, om vervolgens lekker met elkaar door te kunnen werken.” Ewout van Rossum is projectleider en inkoper bij MBB en op persoonlijke titel ook mede-grondlegger van het Impactprogramma. Dat Impactprogramma vormt nu de basis van wat we bij HD Impact doen. In dit interview vertelt hij over het waarom en hoe.

Ewout is al langer bezig om verandering te realiseren in de bouw. Met name een verandering in hoe we met elkaar omgaan. “Ik word er soms een beetje verdrietig van, van hoe de dingen gaan in de bouw. Je ziet wat het met mensen doet. Uit onderzoek blijkt dat de mensen in de bouw bovengemiddeld last hebben van stress, moeten overwerken, uitvallen en het werk niet meer leuk vinden. Terwijl de oplossing zo voor de hand ligt. Als we beter gaan samenwerken en communiceren heeft iedereen veel meer plezier in het werk."


"Vaak wordt in relatie tot beter samenwerken gesproken over de hoge faalkosten in de bouw. Maar die menselijke kant is net zo belangrijk.”


Samen impact maken

Na een cursus NLP vormde Ewout ergens in 2013 met een aantal mede-cursisten een groepje om met elkaar meer aandacht te vragen voor de ‘zachte’ kant van samenwerking in de bouw. Het kwam alleen niet echt van de grond. “Het bleek moeilijk. Heel veel mensen in de bouw zijn gewend aan hoe het nu gaat en denken: ‘Het is nou eenmaal zo’.”


Ewout deed er wel contacten op die hem vervolgens rond 2017 brachten bij de denktank Impact. “Daar zat Bouwend Nederland ook bij. Ik kreeg er ontzettend veel inspiratie van. Elke zes weken kwamen we bij elkaar. Inge Vermunt en Severin Hendrikx van DURVT zaten erbij, Joppe Duindam en Joost Fijneman van Bouwend Nederland, Chert Hento van Bureau HTM en Gideon Noordzij, die toen bouwplaatsmanager was bij Dura Vermeer.”


“In dat groepje is het Impactprogramma ontstaan. Iedereen nam zijn eigen stuk kennis mee en Gideon en ik ook onze praktische ervaring van de bouw. Dat werkte. En het mooie is, het programma bewijst zich nu in de praktijk.”


Voordelen voor iedereen

“De bouw is heel gefragmenteerd. De ene partij doet dat stuk, de andere partij weer dat stuk. En die partijen komen allemaal achter elkaar en door elkaar heen bij het project en op de bouw. Het gevaar is dan dat iedereen alleen naar zijn eigen belang kijkt. Zeker als zo’n project niet lekker loopt. Dat denken mensen: ‘Ik doe mijn ding en de rest zoekt het maar uit.’ Maar als je met elkaar gaat praten en aan elkaar uitlegt wat je van elkaar nodig hebt, dan krijg je een algemeen belang met voordelen voor iedereen. Het werk gaat dan voor iedereen makkelijker en het wordt ook nog eens veel leuker.”


Voorbeelden zijn er inmiddels te over van wat er gebeurt als je op projecten écht structureel aandacht besteedt aan de samenwerking. Je leest ze onder andere in dit artikel in Cobouw en de interviews met Gideon, Inge, Severin en Chert. In deze artikelen vertellen Weever Bouw en Reimert Groep er zelf ook over.


Hard en zacht combineren

Het Impactprogramma draait om het koppelen van de harde kant van samenwerking - de processen – aan de zachte kant van samenwerking; hoe mensen gesprekken voeren met het elkaar. We kijken dus naar hoe je als keten de werkzaamheden beter kan plannen met elkaar én naar hoe ga je met elkaar omgaat.


Aan de start van elk traject maken we met het team eerst vooraf helder wat ze willen bereiken. We formuleren samen een doelstelling die aansluit op de behoefte van de vakmensen op de werkvloer. Vervolgens brengen we een hartslag in de samenwerking. Dat wil zeggen: een kernteam (bijvoorbeeld met afgevaardigden van alle bouwpartners), overlegt onder onze begeleiding tweewekelijks met elkaar om alle problemen en irritaties, maar ook alle positieve zaken op tafel te leggen en uit te spreken. De nadruk ligt op concrete verbeteringen in het proces én op de ontwikkeling van de samenwerking. Het team maakt daarvoor teamafspraken: hoe wil je als teamleden met elkaar omgaan? Dit is cruciaal voor vertrouwen en een veilige werksfeer.


​Door de samenwerking regelmatig te meten maken we inzichtelijk wat er goed gaat en beter kan. Zo leveren we ook bewijs dat deze aanpak werkt.


Het resultaat is dat de werksfeer verbetert en je als team met elkaar een werkwijze krijgt van continu verbeteren en innoveren. Op alle projecten die wij tot nu toe begeleidden leverde dat letterlijk tonnen euro’s aan kostenbesparingen op.


Apetrots

Ewout: “Ik was bij de eindpresentaties van de eerste pilots met het Impactprogramma. De verbeterteams presenteerden daar zelf wat ze hadden gerealiseerd. Super spannend voor de mannen van de bouw die zo’n presentatie niet gewend zijn te doen, maar ze deden het allemaal. En je zag: ze waren apetrots. Hoe ze daar met elkaar stonden, de metselaar, de timmerman, de steigerbouwer. Hoe ze vertelden hoe ze samen enorme verbeteringen hadden gerealiseerd. Dat maakte indruk.”


Allemaal brandweermannen?

“Wat ik soms wel eens denk, is dat veel medewerkers in de bouw verknocht zijn aan problemen oplossen. En dat we daarom misschien geneigd zijn zo te blijven werken

zoals we doen. Dat we daarom elke dag weer die brandblusser op onze nek hijsen om de ontstane brandjes te gaan blussen. Maar weet je wanneer je een brand pas echt snel onder controle krijgt? Als je écht samenwerkt. Als je met elkaar praat. Dat kun je zelfs voorkomen dat het een brand wórdt.”


Meer weten over het Impactprogramma? In dit interview vertelt Gideon Noordzij over zijn eigen ervaringen met het Impactprogramma op het project Tudor Park in Hoofddorp.

21 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page